PS3key, PS3jailbreak, PSGroove - Mi is ez?


 EkE    2010 szept 05 : 12:03
 Nincs    Rövid hír

ps3_jailbreak_hack.jpg

A PS3key, PS3jailbreak, PSGroove eszköz segítségével lehetőség nyíllik backup játékok, internetről letöltött játékok és homebrew játékok futtatására a Playstation 3 konzol szétszedése- és garanciavesztés nélkül.

PS3key, PS3jailbreak, PSGroove, PSrocket, ahány gyártó, annyi féle nevet adtak már annak az USB-s eszköznek melynek segítségével futtathatóvá válnak PlayStation 3-on az úgynevezett homebrew programok. A homebrew programok gyakorlatilag olyan alkalmazások amit a Sony nem írt alá, nem hitelesített. Ez annyit jelent, hogy gyakorlatilag innentől kezdve bárki tud bármilyen programot írni PS3-ra egy kis programozói tudással.

Vásárold meg most! PS3jailbreak - 15.000Ft

Hogyan is működik a dolog?

Nagyon egyszerűen. A gépet nem kell szétszedni, megbontani. Az USB eszköz úgy néz ki mint egy pendrive. Be kell dugni egy usb portba, majd be kell kapcsolni a gépet úgy, hogy közvetlenül bekapcsolás után meg kell nyomni az eject gombot. A rendszer teljesen normálisan indul, de lesz egy olyan menupontunk a játékok között, hogy "Install package files" A gép innentől kezdve képes homebrew programokat felinstallálni a hdd-re. Ennek módja pedig az, hogy felmásoljuk egy pendrivera a kívánt alkalmazást PC-n és az "install package files" menüpontban kiválasztjuk azt.

Jelenleg egyetlen program létezik amit ilyen módon fel lehet rakni a gépre, ez pedig a backup manager. Ezzel a programmal a GYÁRI lemezeket fel lehet másolni vagy a belső HDD-re, vagy egy külső, FAT32 fájlrendszerű USB hdd-re. Fontos megemlíteni, hogy mivel a másolásvédelmi rendszere nincs feltörve a gépnek ezért csak a gyári lemezeket tudja felmásolni a merevlemezre. Gyakorlatilag így a PS3 is megkapta azt a funkciót ami XBOX-nál már egy ideje elérhető, csak itt már nincs szükség minden indításnál az eredeti lemezre.

Bannolhatnak e emiatt a PSN hálózatból, kilövi e az update ezt a lehetőséget?

Mivel itt nem arról van szó, hogy másolt blu ray lemezeket, warezt futtatunk a gépen és nincs módosítva semmilyen firmware a gépben, ezért nincs is mit figyelni a hálózaton. A tudomány jelenlegi állása szerint a legújabb 3.41-es rendszerszoftver nincs arra felkészítve, hogy észrevegye az usb-s kulcsot és jelentse azt a hálózaton keresztül. Nyilvánvalóan, hogy a következő updateba ez már benne lesz, de innentől kezdve fölösleges updatelni és aki használni akarja ezt a funkciót annak nem is szabad! A jövőben megjelenő játékok is játszhatóak lesznek ugyanúgy mint egy freebootos gépen, de ha követelik az updatet akkor csak a HDD-re való felmásolás után indíthatóak. Igaz, hogy a PSN-re sem lehet csatlakozni ha jön a frissítés de ezt már 3 éve megoldották, ennek a programnak a segítségével -ez egy link, kattints IDE- a PC-n keresztül tud úgy csatlakozni úgy a PS3, hogy akármilyen régi firmware lehet rajta.

Legális e?

Az eredeti készítők kínosan ügyeltek arra, hogy jogilag semmilyen módon ne lehessen támadni ezt az eljárást és hivatalosan is terjeszthető legyen az USB eszköz. Hogyan is sikerült ez? Először is sem a blu ray meghajtó, sem a rendszerszoftverben nem kell elvégezni semmilyen módosítást. Arra is figyeltek, hogy a mellékelt backup manager programmal ne lehessen futtatni a netről letöltött warez játékokat. Csak és kizárólag az eredeti lemezről készült másolatok futnak. Így valóban nem lehet belekötni, hiszen nem sért egyetlen jogszabályt sem ahogy az Apple Iphone esetében sem. Ott is jailbreaknek nevezik ezt a dolgot, valószínűleg nem véletlenül kapta itt is ezt a nevet. Az ausztráliai Sonynak viszont ezek a "warez ellenes" korlátok sem tetszettek és elérték azt, hogy hozzanak egy olyan törvényt miszerint ennek az USB eszköznek a használata illegális. Így Ausztráliában már a hivatalos viszonteladónak az előtt le kellett húznia a redőnyt mielőtt megnyitott volna.

UPDATE: most kaptuk a hírt, hogy a jövő héten megjelenő backup manager program már NTFS fájlrendszerű USB hdd-t is kezelni fog, plusz a PS3 képes lesz natív lejátszani az MKV filmeket is így!! Egyébként itt sokkal komolyabban beindultak már most a media center irányába való fejlesztések. Én azt mondom ez lesz ennek az igazi értelme, szívesen látnék viszont egy XBMC-t a PS3-on és ahogy a team xbmc fórumát olvasom nem zárkóznak el a srácok a portolástól.

Megjelentek bizonyos torrent oldalakon olyan PS3 játékok, amik már futtathatóak a jailbreakes PS3 gépeken. Letöltés után az usb hdd-re másolva simán látja és indítható is egyből. Mindenesetre az usb jailbreak eszköz ilyen jellegű felhasználása már illegális.

Vásárold meg most! PS3jailbreak - 15.000Ft



15 Hozzászólás

    SSharcos
    13 éve

    Sziasztok!

    Ez a kafa: LINK

    bocs hogy csak most linkelem, minden nap számít ami kimarad a psn használatból:)
    +a payload...
    [ módosítva 2010 nov 16 : 17:32 ]

    0 0
    Munez
    13 éve

    Nem majd, már alkalmas.

    0 0
    Benics
    13 éve

    Akkor elvileg ha szerzek egy lestrapált, akár fejhibás ps3 at az is alkalmas lehet pl majd a GT5 futtatására ?

    0 0
    SSharcos
    13 éve

    Köszi a választ, most már értem a különbséget.

    0 0
    Wizard
    13 éve

    @SSharcos: Bár ez már nem a témához kapcsolódik, igen, ha új HDD-t raksz a gépbe belsőnek, azt is saját formátumra kell formáztatni a PS3-mal.

    Amennyiben ezt PC-vel olvastatnád (kiveszed, USB rackbe rakod), nem fog menni. Egyrészt, mert egyedi a fájlrendszer (pontosan nem tudom, hogy alapul-e valamin, sokan EXT2-t emlegetnek, de csak arra alapozzák, hogy Linux is futott a gépen), másrészt mert kódolva van. Biztosan meg lehetne oldani, de tudtommal az évek során sokaknak beletört már a bicskája, ezt nem sikerült megoldani.

    Viszont a posztban vázolt módszerrel leomlott a fal, simán írhatod és olvashatod a belső HDD-t több módon is, kivétel nélkül. Ott az FTP Server és az Awesome Filemanager. A probléma tehát többé már nem probléma.

    Igen, elég egy belső HDD, ha elég nagy, és be tudsz FTP-zni rá. A kompatibilitása is jobb.

    0 0